CULTIVAREA LEGUMELOR DE LA A LA Z
Având în vedere pandemia COVID-19 şi osciliaţiile de temperatură, producţia de legume pe anul 2020 se anunţă deficitara. Dacă în lunile de primăvară a fost criză de măşti, alcool sanitar şi mănuşi chirurgicale, esenţiale pentru protejarea faţă de COVID-19, în lunile de vară şi toamnă o să ne confruntăm cu o criză accentuată de legume. Consumul de legume fiind esenţial pentru asimilarea vitaminelor şi oligoelementelor, riscăm să intrăm în lunile de iarnă cu un sistem imunitar slăbit. Ce e de făcut? Să ne implicăm direct în cultivarea legumelor. Dacă nu deţinem teren pentru cultivarea legumelor, probabil avem prieteni sau rude la ţară. Îi putem sprijini financiar pentru achiziţia de seminţe, răsaduri, tratamente fitosanitare. În acest fel, pe durata verii şi toamnei o sa avem legume proaspete.
Perioada optimă pentru însămânţare la culturile de ardei, pătlăgele vinete şi tomate pentru cultura în câmp va începe la data de 30 Martie 2020 şi se va încheia la data de 10 Aprilie 2020. În cele ce urmează o să învăţăm pas cu pas, tot ceea ce avem de făcut prin prezentarea unor videoclipuri.
Va trebui să achiziţionăm substrat pentru însămânţare. După ce l-am achiziţionat, urmează să aşezăm o parte din substrat într-un vas. Îl vom uda. Peste substratul udat aşezăm seminţele. După ce am aşezat seminţele, vom adăuga peste seminţe un strat de substrat de aproximativ 1 cm. Ulterior, vom uda din nou. În continuare vom efectua un tratament fitosanitar.
Urmăriţi cum se procedează, accesând https://youtu.be/kr0RqQBhF8w . Informaţii suplimentare la telefon 0766959239.
Vom lua vasele cu seminţele şi le vom aşeza pe pervaz la geam, unde vom avea expoziţie sudică. Temperatura aerului va trebui menţinută în intervalul +22 - + 24 grade C. Dupa 7-14 zile, plantuţele vor începe să răsară, dupa cum vom putea observa din următorul videoclip https://youtu.be/rXDwV1eSohY
În continuare vom efectua tratamente fitosanitare periodice, preventive după cum se poate observa din următorul videoclip https://youtu.be/ny4G8zSijlE . Informaţii suplimentare la telefon 0766959239.
În intervalul 26 Aprilie 2020 - 08 Mai 2020, avem din nou perioada optimă pentru însămânţat şi repicat. Vom însămânţa castraveţii după cum observăm în videoclipul https://youtu.be/SEIMVwP2IkQ . Informaţii suplimentare la telefon 0766959239. Vom repica şi plăntuţele de ardei gogoşar, vinete şi tomate, după cum observăm în videoclipul https://youtu.be/UnclFNJfybA . Informaţii suplimentare la telefon 0766959239.
Însămânţatul şi repicatul la culturile de legume mai sus menţionate fiind realizat, vom aşeza alveolele într-o răsadniţă, în care vom avea un miniconvector electric pentru încălzirea răsadniţei şi un senzor de măsurare a temperaturii şi umidităţii. Vom urmări zilnic evoluţia dezvoltării răsadurilor şi vom iriga când va fi necesar. Detalii în următorul videoclip https://youtu.be/pB2iooSr0Pg. Informaţii suplimentare la telefon 0766959239.
În intervalul 07 Mai 2020 - 08 Mai 2020, vom însămânţa fasolea urcătoare. O vom face în ultimele zile, pentru că fasolea urcătoare are o evoluţie a dezvoltării mult mai rapidă faţă de celelalte culturi. Însămânţarea o vom realiza după cum observăm în următorul videoclip https://youtu.be/Mz2hIozK0Hw. Informaţii suplimentare la telefon 0766959239.
Însămînţatul şi repicatul fiind încheiate, vom trece la pregătirea terenului unde vor fi plantate. O vom face cu ajutorul unei motosape, pregătind solul corespunzator, după cum se poate observa în următorul videoclip https://youtu.be/BxJRhJM3Rlc. După ce am terminat de prelucrat solul cu motosapa, vom trage rândurile după cum se poate observa din următorul videoclip https://youtu.be/SzY64unpgK8 . Urmează să întindem în interiorul rândurilor, benzile pentru irigat, după cum se poate observa în următorul videoclip https://youtu.be/DK_GcfhmVcQ. În continuare vom ţine întins de benzile pentru irigat şi le vom alimenta cu apă după cum se poate observa în următorul videoclip https://youtu.be/y06AipGa6sU. În continuare vom efectua o operaţiune foarte importantă. Vom administra un produs 2 în 1. Acesta are rolul de a hrăni plantele şi de a încălzi solul. Informaţii suplimentare la telefon 0766959239. O vom face după cum se poate observa din următorul videoclip https://youtu.be/bpmc1x6oSoE. După ce am administrat produsul pe rânduri, vom încorpora în sol, benzile pentru irigat şi produsul 2 în 1 după cum se poate observa în urmatorul videoclip https://youtu.be/3AmLQKFkJF0.
În continuare, vom porni irigatia si vom aştepta să apară amprenta de la apă, pentru a putea întinde corespunzător folia de mulcire. Rolul foliei de mulcire are două avantaje majore. In primul rând nu se mai dezvoltă buruienile şi cel de-al doilea rol e de a încălzi solul. Acesta din urmă e rolul cel mai important. Plantele nu se vor dezvolta dacă nu au o temperatură optimă în sol. Din păcate viitorul e sumbru. Detalii aici https://evz.ro/vesti-sumbre-de-la-nasa-soarele-este-in-blocare-ce-inseamna-pentru-omenire-dezastru.html
Din păcate informaţiile sunt reale. Producerea de legume nu va mai fi ce a fost, ci se va schimba radical. Va trebui să încălzim solul, altfel nici o şansă nu o să avem să mai producem legume. Realitatea din teren confirma spusele specialiştilor de la NASA. Temperatura în sol e foarte scăzută pentru luna Mai, discutăm de luna Mai a anului 2020. O să facem o analiză a ultimilor ani la sfârşitul sezonului, probabil undeva prin luna Decembrie. Să revenim la folia de mulcire. În momentul în care se vede amprenta de la apă, vom întinde corespunzător folie de mulcire. Atenţie, nu toate foliile de mulcire încălzesc solul, altele având un rol doar de a ne apăra de buruieni. Informaţii suplimentare la telefon 0766959239. Vom întinde folia de mulcire si vom acoperi parţile laterale cu pământ, dupa cum observăm din videoclipul https://youtu.be/SYcJ2I123QI.
În continuare vom aplica tratamente fitosanitare periodice la răsaduri. În cazul e faţă o vom face cu pompa electrica MATABI ELEGANCE 18 PLUS. Pulverizeaza particule foarte fine, acesta fiind un tratament fitosanitar ideal. Urmăriţi aplicarea tratementului fitosanitar în următorul videoclip https://youtu.be/uwO_lf5Sy8o.
În perioada 23 Mai - 04 Iunie 2020, avem din nou timp favorabil pentru însămânţare şi pentru plantare. Însămânţările şi plantările ulterioare perioadei amintite, vor avea rezultate mai slabe. Vom avea o producţie mai mică. Din păcate avem în continuare temperaturi foarte scăzute în sol. Din aceasta cauză nu vom putea să plantăm ardeiul şi vinetele. Vom planta însă tomatele, plăntuţele de tomate fiind mai rezistente la temperaturile scăzute din sol. Le vom planta într-un teren fără folie de mulcire. In prima fază, vom trage rândurile cu ajutorul unei sfori, precum în videoclipul următor https://youtu.be/SzY64unpgK8. După ce am tras rândurile, vom administra produsul 2 în 1, produs ce are rolul de a hrăni plantele şi de a încălzi solul. Informaţii suplimentare la telefon 0766959239. După ce vom efectua lucrările menţionate mai sus, vom întinde o sfoară ce va fi însemnată cu distanţa dintre plante. Vom distribui pe rând plăntuţele in dreptul semnelor de pe sfoară, vom acoperi plantuţele cu solul rezultat din tragerea rândurilor. După ce am terminat plantatul, vom iriga cu ajutorul unei stropitoare. În cazul de faţă, culturile de catraveţi şi tomate le vom înfiinţa într-un teren fară irigaţie prin picurare şi fără folie de mulcire. Ulterior o să vedem diferenţele de temperatură în sol la culturile unde avem folie de mulcire faţă de culturile unde nu avem folie de mulcire. În primă fază vom vedea diferenţele de temperatura în sol la răsăritul soarelui şi ulterior după amiază, când temperatura în sol e maximă. Să revenim la plantat. Urmăriţi cele prezentate mai sus, în următorul videoclip https://youtu.be/UwWq5byI_tY.
În continuare vom efectua găuri în folia de mulcire, in vederea plantării culturilor de ardei gogoşar şi a pătlăgelelor vinete. Vom întinde o sfoară, ce o vom însemna la distanţa unde vor veni efectuate găurile în folia de mulcire, după cum se poate observa în videoclipul următor https://youtu.be/0JDmN0x07xk.
Suntem în dimineaţa zilei de 03 IUNIE 2020, ora 06:12. Urmăriţi videoclipul https://youtu.be/lqFmaczXeBo. Temperaturi foarte scăzute pentru data de 03 IUNIE. Temperatura aerului e de + 6,8° C. Temperatura minimă a aerului în ultimele 24 de ore a fost de +6,7° C. Temperatura normală minimă pentru data de 03 IUNIE, e de +11° C. Temperatura maximă a aerului în ultimele 24 de ore a fost de +22,9° C. Temperatura maximă normală pentru data de 03 IUNIE, e de +23° C. Nu se pune problema la o diferenţă de 0,1 ° C. Temperatura maximă e în grafic, în timp ce temperatura minimă e cu 4,3° C mai mică faţă de normalul datei de 03 IUNIE. În răsadniţă, temperatura aerului e de +8,7 ° C, fără sursă de încălzire. Miniconvectorul electric a fost scos din răsadniţă. În răsadniţă, în ultimele 24 de ore, temperatura minimă a aerului a fost de +8,6 ° C, iar temperatura maximă a aerului a fost de +38,9 ° C. Răsadniţa a fost întredeschisă pe timpul zilei şi nopţii cu apx. 4 cm. După cum se poate observa din videoclip, temperatura solului în teren înţelenit la adâncimea de 10 cm, e de +14° C. La cultura de fasole, avem folie de mulcire şi temperatura în sol la adâncimea de 10 cm, e de +17 ° C. La cultura de castraveţi, neavând folie de mulcire, temperatura în sol la adâncimea de 10 cm, e de +11 ° C. Diferenţă de +6° C. Reprezintă folia de mulcire un avantaj? Atenţie, nu toate foliile de mulcire încălzesc solul. Unele au rolul doar de a împiedica dezvoltarea buruienilor. Informaţii suplimentare la telefon 0766959239. Pentru o dezvoltare optimă, e necesar ca în sol la adâncimea de 10 cm, să avem o temperatură de minim +20° C, ideal +25° C.
Perioada optimă pentru însămânţare la culturile de ardei, pătlăgele vinete şi tomate pentru cultura în câmp va începe la data de 30 Martie 2020 şi se va încheia la data de 10 Aprilie 2020. În cele ce urmează o să învăţăm pas cu pas, tot ceea ce avem de făcut prin prezentarea unor videoclipuri.
Va trebui să achiziţionăm substrat pentru însămânţare. După ce l-am achiziţionat, urmează să aşezăm o parte din substrat într-un vas. Îl vom uda. Peste substratul udat aşezăm seminţele. După ce am aşezat seminţele, vom adăuga peste seminţe un strat de substrat de aproximativ 1 cm. Ulterior, vom uda din nou. În continuare vom efectua un tratament fitosanitar.
Urmăriţi cum se procedează, accesând https://youtu.be/kr0RqQBhF8w . Informaţii suplimentare la telefon 0766959239.
Vom lua vasele cu seminţele şi le vom aşeza pe pervaz la geam, unde vom avea expoziţie sudică. Temperatura aerului va trebui menţinută în intervalul +22 - + 24 grade C. Dupa 7-14 zile, plantuţele vor începe să răsară, dupa cum vom putea observa din următorul videoclip https://youtu.be/rXDwV1eSohY
În continuare vom efectua tratamente fitosanitare periodice, preventive după cum se poate observa din următorul videoclip https://youtu.be/ny4G8zSijlE . Informaţii suplimentare la telefon 0766959239.
În intervalul 26 Aprilie 2020 - 08 Mai 2020, avem din nou perioada optimă pentru însămânţat şi repicat. Vom însămânţa castraveţii după cum observăm în videoclipul https://youtu.be/SEIMVwP2IkQ . Informaţii suplimentare la telefon 0766959239. Vom repica şi plăntuţele de ardei gogoşar, vinete şi tomate, după cum observăm în videoclipul https://youtu.be/UnclFNJfybA . Informaţii suplimentare la telefon 0766959239.
Însămânţatul şi repicatul la culturile de legume mai sus menţionate fiind realizat, vom aşeza alveolele într-o răsadniţă, în care vom avea un miniconvector electric pentru încălzirea răsadniţei şi un senzor de măsurare a temperaturii şi umidităţii. Vom urmări zilnic evoluţia dezvoltării răsadurilor şi vom iriga când va fi necesar. Detalii în următorul videoclip https://youtu.be/pB2iooSr0Pg. Informaţii suplimentare la telefon 0766959239.
În intervalul 07 Mai 2020 - 08 Mai 2020, vom însămânţa fasolea urcătoare. O vom face în ultimele zile, pentru că fasolea urcătoare are o evoluţie a dezvoltării mult mai rapidă faţă de celelalte culturi. Însămânţarea o vom realiza după cum observăm în următorul videoclip https://youtu.be/Mz2hIozK0Hw. Informaţii suplimentare la telefon 0766959239.
Însămînţatul şi repicatul fiind încheiate, vom trece la pregătirea terenului unde vor fi plantate. O vom face cu ajutorul unei motosape, pregătind solul corespunzator, după cum se poate observa în următorul videoclip https://youtu.be/BxJRhJM3Rlc. După ce am terminat de prelucrat solul cu motosapa, vom trage rândurile după cum se poate observa din următorul videoclip https://youtu.be/SzY64unpgK8 . Urmează să întindem în interiorul rândurilor, benzile pentru irigat, după cum se poate observa în următorul videoclip https://youtu.be/DK_GcfhmVcQ. În continuare vom ţine întins de benzile pentru irigat şi le vom alimenta cu apă după cum se poate observa în următorul videoclip https://youtu.be/y06AipGa6sU. În continuare vom efectua o operaţiune foarte importantă. Vom administra un produs 2 în 1. Acesta are rolul de a hrăni plantele şi de a încălzi solul. Informaţii suplimentare la telefon 0766959239. O vom face după cum se poate observa din următorul videoclip https://youtu.be/bpmc1x6oSoE. După ce am administrat produsul pe rânduri, vom încorpora în sol, benzile pentru irigat şi produsul 2 în 1 după cum se poate observa în urmatorul videoclip https://youtu.be/3AmLQKFkJF0.
În continuare, vom porni irigatia si vom aştepta să apară amprenta de la apă, pentru a putea întinde corespunzător folia de mulcire. Rolul foliei de mulcire are două avantaje majore. In primul rând nu se mai dezvoltă buruienile şi cel de-al doilea rol e de a încălzi solul. Acesta din urmă e rolul cel mai important. Plantele nu se vor dezvolta dacă nu au o temperatură optimă în sol. Din păcate viitorul e sumbru. Detalii aici https://evz.ro/vesti-sumbre-de-la-nasa-soarele-este-in-blocare-ce-inseamna-pentru-omenire-dezastru.html
Din păcate informaţiile sunt reale. Producerea de legume nu va mai fi ce a fost, ci se va schimba radical. Va trebui să încălzim solul, altfel nici o şansă nu o să avem să mai producem legume. Realitatea din teren confirma spusele specialiştilor de la NASA. Temperatura în sol e foarte scăzută pentru luna Mai, discutăm de luna Mai a anului 2020. O să facem o analiză a ultimilor ani la sfârşitul sezonului, probabil undeva prin luna Decembrie. Să revenim la folia de mulcire. În momentul în care se vede amprenta de la apă, vom întinde corespunzător folie de mulcire. Atenţie, nu toate foliile de mulcire încălzesc solul, altele având un rol doar de a ne apăra de buruieni. Informaţii suplimentare la telefon 0766959239. Vom întinde folia de mulcire si vom acoperi parţile laterale cu pământ, dupa cum observăm din videoclipul https://youtu.be/SYcJ2I123QI.
În continuare vom aplica tratamente fitosanitare periodice la răsaduri. În cazul e faţă o vom face cu pompa electrica MATABI ELEGANCE 18 PLUS. Pulverizeaza particule foarte fine, acesta fiind un tratament fitosanitar ideal. Urmăriţi aplicarea tratementului fitosanitar în următorul videoclip https://youtu.be/uwO_lf5Sy8o.
În perioada 23 Mai - 04 Iunie 2020, avem din nou timp favorabil pentru însămânţare şi pentru plantare. Însămânţările şi plantările ulterioare perioadei amintite, vor avea rezultate mai slabe. Vom avea o producţie mai mică. Din păcate avem în continuare temperaturi foarte scăzute în sol. Din aceasta cauză nu vom putea să plantăm ardeiul şi vinetele. Vom planta însă tomatele, plăntuţele de tomate fiind mai rezistente la temperaturile scăzute din sol. Le vom planta într-un teren fără folie de mulcire. In prima fază, vom trage rândurile cu ajutorul unei sfori, precum în videoclipul următor https://youtu.be/SzY64unpgK8. După ce am tras rândurile, vom administra produsul 2 în 1, produs ce are rolul de a hrăni plantele şi de a încălzi solul. Informaţii suplimentare la telefon 0766959239. După ce vom efectua lucrările menţionate mai sus, vom întinde o sfoară ce va fi însemnată cu distanţa dintre plante. Vom distribui pe rând plăntuţele in dreptul semnelor de pe sfoară, vom acoperi plantuţele cu solul rezultat din tragerea rândurilor. După ce am terminat plantatul, vom iriga cu ajutorul unei stropitoare. În cazul de faţă, culturile de catraveţi şi tomate le vom înfiinţa într-un teren fară irigaţie prin picurare şi fără folie de mulcire. Ulterior o să vedem diferenţele de temperatură în sol la culturile unde avem folie de mulcire faţă de culturile unde nu avem folie de mulcire. În primă fază vom vedea diferenţele de temperatura în sol la răsăritul soarelui şi ulterior după amiază, când temperatura în sol e maximă. Să revenim la plantat. Urmăriţi cele prezentate mai sus, în următorul videoclip https://youtu.be/UwWq5byI_tY.
În continuare vom efectua găuri în folia de mulcire, in vederea plantării culturilor de ardei gogoşar şi a pătlăgelelor vinete. Vom întinde o sfoară, ce o vom însemna la distanţa unde vor veni efectuate găurile în folia de mulcire, după cum se poate observa în videoclipul următor https://youtu.be/0JDmN0x07xk.
Suntem în dimineaţa zilei de 03 IUNIE 2020, ora 06:12. Urmăriţi videoclipul https://youtu.be/lqFmaczXeBo. Temperaturi foarte scăzute pentru data de 03 IUNIE. Temperatura aerului e de + 6,8° C. Temperatura minimă a aerului în ultimele 24 de ore a fost de +6,7° C. Temperatura normală minimă pentru data de 03 IUNIE, e de +11° C. Temperatura maximă a aerului în ultimele 24 de ore a fost de +22,9° C. Temperatura maximă normală pentru data de 03 IUNIE, e de +23° C. Nu se pune problema la o diferenţă de 0,1 ° C. Temperatura maximă e în grafic, în timp ce temperatura minimă e cu 4,3° C mai mică faţă de normalul datei de 03 IUNIE. În răsadniţă, temperatura aerului e de +8,7 ° C, fără sursă de încălzire. Miniconvectorul electric a fost scos din răsadniţă. În răsadniţă, în ultimele 24 de ore, temperatura minimă a aerului a fost de +8,6 ° C, iar temperatura maximă a aerului a fost de +38,9 ° C. Răsadniţa a fost întredeschisă pe timpul zilei şi nopţii cu apx. 4 cm. După cum se poate observa din videoclip, temperatura solului în teren înţelenit la adâncimea de 10 cm, e de +14° C. La cultura de fasole, avem folie de mulcire şi temperatura în sol la adâncimea de 10 cm, e de +17 ° C. La cultura de castraveţi, neavând folie de mulcire, temperatura în sol la adâncimea de 10 cm, e de +11 ° C. Diferenţă de +6° C. Reprezintă folia de mulcire un avantaj? Atenţie, nu toate foliile de mulcire încălzesc solul. Unele au rolul doar de a împiedica dezvoltarea buruienilor. Informaţii suplimentare la telefon 0766959239. Pentru o dezvoltare optimă, e necesar ca în sol la adâncimea de 10 cm, să avem o temperatură de minim +20° C, ideal +25° C.
Interesant...
RăspundețiȘtergere